Dlaczego używamy zakwasu żytniego a nie drożdży?

zakwas
Podziel się

W naszej Manufakturze do warzenia kwasu chlebowego używamy zakwasu żytniego a nie popularnych drożdży. Dlaczego? Najważniejsze powody są dwa. Po pierwsze zakwas jest znacznie zdrowszy niż drożdże. Chyba najcelniej podsumował to Andrzej Penksyk w swojej najnowszej książce „Nie daj się umrzeć czyli siedem recept”.

„Chleb współczesny pieczony jest na drożdżach. Już w Egipcie wiedziano, że takie pieczywo jest szkodliwe, i dlatego zalecano chleb pieczony na zakwasie. Współcześni naukowcy potwierdzają to zalecenie, objaśniając mechanizm działania drożdży w naszym organizmie. Otóż drożdże chlebowe zaczynają bitwę z naszą mikroflorą w jelitach i najczęściej ją wygrywają. Nie dziwcie się zatem, że większość z nas ma problemy z trawieniem: zaparcia wzdęcia, choroby układu pokarmowego to właśnie ten niepożądany skutek.”

Natomiast zakwas jest złożonym organizmem, zawierającym wiele składników które występują naturalnie w zdrowej florze jelitowej.  Dzięki temu jest witany przez nasz organizm jako przyjaciel, wspierający dobrą mikroflorę naszego organizmu.

Drugim powodem używania zakwasu jest smak. Kwas chlebowy powinien być (tutaj wstaw swoje preferencje: dobry, zdrowy, z bąbelkami, zimny) ale powinien też być między innymi kwaśny. Kwasy na drożdżach nie mają tak cenionego przez koneserów kwaśnego smaku. Można je oczywiście sztucznie spreparować ale zazwyczaj ucierpi na tym Nasze zdrowie.

Jeśli kwas chlebowy to tylko na zakwasie!