Site icon Manufaktura Kwasu

Kwas czy zakwas?

Kwas czy zakwas?

Cześć, tu Mariusz z Manufaktury Kwasu. Chciałbym Wam przybliżyć tematykę związaną z kwasem chlebowym i tym co jest związane z jego produkcją, dojrzewaniem, przechowywaniem i oczywiście piciem. Na początek chciałbym powiedzieć czym różni się kwas chlebowy od zakwasu chlebowego.

Zakwas chlebowy żytni jest mieszaniną mąki żytniej i wody.

Przez systematyczne dokarmianie, czyli dodawanie mąki żytniej i wody w odpowiedniej proporcji, takiej mieszaniny powodujemy, że zaczynają w niej tworzyć się i żyć bakterie kwasu mlekowego. To właśnie te bakterie odpowiadają za spulchnianie pieczywa.

Zakwas jest najbardziej tradycyjną i najzdrowszą metodą spulchniania pieczywa gdyż bakterie w nim zawarte są podobne do bakterii mieszkających w układzie trawiennym człowieka.

Jak jest związek zakwasu z kwasem chlebowym?

Kwas chlebowy jest napojem bezalkoholowym.

Powstaje z wody, sucharów chlebowych, cukru oraz … No  właśnie to oraz jest ważne. W naszej manufakturze do kwasu chlebowego dodajemy właśnie zakwasu żytniego. Tego samego, z którego pieczemy chleb. W kwasie chlebowym zakwas jest odpowiedzialny za wytworzenie tak pożądanego kwaśnego smaku, bąbelków oraz sprawia, że nasz kwas zawiera żywe bakterie probiotyczne wspomagające naszą florę jelitową.

Dziękuję za obejrzenie naszego wideo. Na dzisiaj to już wszystko. Zapraszam na kolejną dawkę wiedzy w kolejnych filmach.

Pozdrawiam

Mariusz z Manufaktury Kwasu

Exit mobile version