Site icon Manufaktura Kwasu

Wegański sos z nerkowców i kwasu chlebowego

Poniżej przepis na prosty, wegański sos z nerkowców i kwasu chlebowego. Użycie kwasu chlebowego w tym przepisie powoduje, że nerkowce nabierają lekkości i ciekawego smaku. Jako bazę do sosu z nerkowców można również wykorzystać inne płyny, takie jak woda lub sok z ogórków. O ostatecznym smaku sosu decydują oczywiście przyprawy. Chociaż sos na kwasie chlebowym jest dobry w zasadzie bez dodatków. No i zawiera probiotyki😊.

Przepis

Składniki:

Orzechy nerkowca zalać kwasem chlebowym i wstawić na noc do lodówki. W tym czasie orzechy napęcznieją i przejmą aromat kwasu chlebowego.  Dolać kwasu chlebowego, tak żeby przykrył orzechy. Następnie orzechy z kwasem chlebowym zmielić w mikserze wysokoobrotowym na gładką masę. Można doprawić według swojego uznania lub podawać bez żadnych dodatków do wegańskich burgerów, tortilli i innych dań wymagających obecności sosu. Konsystencję sosu można regulować, dodając więcej lub  mniej kwasu chlebowego.  Sos przechowywać w lodówce.

GłównyKwasowar

Exit mobile version